Mitä asuntoflippaus on?

Asuntoflippaus tarkoittaa asuntosijoittamisen mallia, missä ostetaan, remontoidaan ja myydään asuntoja nopealla syklillä. Kerromme tässä blogissa, miten pääset asuntoflippauksen makuun.

Asuntojen flippaus ei ole vielä kovinkaan monelle tuttu termi. Se tarkoittaa siis käytännössä osta, remontoi, myy -strategiaa. Asunnonostaja ei siis laita asuntoa vuokralle, vaan ostaa hieman huonokuntoisen asunnon, remontoi siitä nykypäivän normit täyttävän ja myy sen eteenpäin. 

Asuntojen flippaus ei kuitenkaan sovi aivan kenelle tahansa, sillä kannattavien asuntojen löytäminen vaatii aikaa ja vaivaa. Aivan minkä tahansa asunnon ostaminen ei kannata. Suomestakin löytää useita kokemattomia sijoittajia, jotka ovat ostaneet halvalla saamansa asunnon, mutta menettäneet rahansa huonoissa kaupoissa. On nimittäin olemassa asuntoja, joita ei vain saa kaupaksi syystä tai toisesta. Asuntokauppa onkin haastava bisnes, joka tulee tuntea hyvin ennen kuin asuntojen flippauksella voi alkaa tienaamaan kunnolla rahaa.

Flippaus sopii remonttitaitoisille ja -tietoisille.

Flippaus sopii erityisesti sellaisille henkilöille, jotka ymmärtävät remontoimisesta ja osaavat itsekin tehdä jotakin. Jos remontoinnista tai remonttien hinnoista ei ole minkäänlaista arviota, voivat remonttifirmat laskuttaa enemmän kuin normaalin hintatason mukaisesti. Flippaamiseen ei myöskään koskaan kannata sijoittaa viimeisiä rahojaan, sillä kyseessä on aina riskisijoitus. Sijoittajalla tulee siis olla myös stressinsietokykyä. On hyvä varautua siihen, että asunto ei välttämättä mene heti kaupaksi remontin jälkeen. Tällöin sijoittajalla on edelleen laina ja vastikkeet maksettavanaan, mutta ei vielä flippauksesta seuraavia tuottoja. 

Kaikista paras tilanne on tietenkin silloin, kun asunnon ostaa omilla rahoillaan. 

Aika harvalle tämä kuitenkin on mahdollista, mutta toki on heitäkin, jotka ovat vaurastuneet asuntokaupoilla niin, että uuden asunnon voi ostaa ilman lainaa. Monet asuntosijoittajat käyttävät hyväkseen velkavipua. Jos sitä osaa hyödyntää hyvin, on asunnon tuotto korkeampi kuin kulut. Jos asunto ostetaan esimerkiksi 50 000 eurolla ja remonttiin menee 30 000 euroa, tulee myyntihinnan olla korkeampi kuin 80 000 euroa.  

Millaisia asuntoja kannattaa flipata?

Millainen asunto on sitten helppo saada kaupaksi? Asuntojen flippauksessa suositaan yleensä pienehköjä asuntoja, sillä ne on helppo saada kaupaksi. Myös asunnon pohjaratkaisulla on merkittävä rooli siinä, miten nopeasti asunnon saa myytyä eteenpäin. Paras mahdollinen asunto flippaukseen on yleisesti ottaen pienehkö kerrostaloasunto hyvällä sijainnilla. Parhaiten omistajaa vaihtavat kaksiot, joista löytyy yksi makuuhuone. Jos suuret remontit, kuten putkiremontit, on tehty, näyttää kohde houkuttelevalta ostajien näkökulmasta. Vastikkeiden määräkin toki vaikuttaa omalta osaltaan kohteen houkuttelevuuteen. Vastikkeista ei saisi koskaan kertyä turhan suuria summia, sillä ostajat eivät halua paljon ylimääräisiä kuluja lainanlyhennyksen lisäksi. 

Monissa 80-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa ollaan juuri nyt siinä tilanteessa, että on aika alkaa tehdä isoja remontteja. Ne tuovat tulevaisuudessa kustannuksia asunnon omistajille ja nostavat vastikkeiden määrää. Asuntojen flippausta harrastavan kannattaa välttää tällaisia taloyhtiöitä. Sen sijaan on hyvä suosia niitä taloyhtiöitä, joissa on jo tehty suuret remontit.

Asuntojen remontoiminen järkevästi on taitolaji

Myös asunnon remontoiminen ja sisustaminen on taitolaji, jolla on vaikutusta asunnon myymiseen. Asunnon remontoimisen kanssa kannattaa suosia neutraalia linjaa, kun puhutaan lattia- ja seinämateriaaleista. Voimakkaat värit eivät välttämättä miellytä kaikkia, joten silloin ostajaehdokkaiden määrä laskee. Helppohoitoisuus ja valoisuus tekevät asunnolle ihmeitä. Niitä kannattaakin korostaa myös asuntonäytöissä. Jos asunto on pieni, silloin olisi hyvä suosia monitoimikoneita. Markkinoilla on saatavana esimerkiksi liesiä, joiden alaosasta löytyy pieni tiskikone. Asuntojen flippauksella tuloja havittelevan on pakko keksiä tällaisia vaihtoehtoisia keinoja, joiden avulla pieneenkin kotiin saadaan paljon moderneja laitteita. 

Näillä vinkeillä varmasti aloittelevakin asuntosijoittaja pääsee alkuun, joten ei muuta kuin tekemään hyviä kauppoja! 

P.S. Jos asuntojen flippaaminen kiinnostaa enemmänkin, tule ihmeessä keskustelemaan alkuun pääsemisestä meidän tuella tai kanssamme! Ota yhteyttä!

Ota Yhteytta